BLE YOGA-GRÜNDER: Da oljenedturen kom, fikk sivilingeniør Henriette Kalgraff (37) mot til å ta et valg hun ikke har angret på.

Fra kremjobb i Statoil til yoga-gründer

edit today

Hun forhandlet milliardavtaler for Statoil. Da oljenedturen kom, fikk sivilingeniør Henriette Kalgraff (37) mot til å ta et valg hun ikke har angret på.

Klikk på pilene for å bla gjennom bildene

Midt mellom to banker, et advokatkontor og et tannlegesenter ligger yogastudioet Inspira Living. Roen og stillheten omringer deg idet du går inn døren. En diskret duft av eteriske oljer i rommet. I halvmørket utenfor daler store snøfnugg ned på menneskene som haster inn og ut av butikkene.

Yogainstruktør Viviann Midttveits stemme smyger seg mellom kvinnene som ligger på gulvet. Med rolige, beherskede bevegelser og uten en lyd følger de instruksene hennes. Det er tett mellom mattene denne formiddagen, fra unge kvinner til godt voksne damer.

«Lek litt med føttene»

– Kjenn at kraften kommer innefra, sier hun mykt og snakker om forventningspresset i samfunnet. Vi skal være sterke, krumme nakken og kjempe oss gjennom dagens gjøremål. Klarer vi å hente frem den indre kraften, får vi det bedre, sier hun.

– Lek litt med føttene dine, tenk at du er en baby. Kjenn hvor frigjørende det er å finne tilbake til det som er naturlig for mennesket, sier hun mens yogiene bytter positur med rolig pust.

Da Henriette Kalgraff åpnet eget yogastudio i Sartorgården sommeren 2014, var det få som hadde forestilt seg at de skulle vokse ut av lokalene så fort. Aller minst gründeren selv, som etablerte egen bedrift mens hun hadde full jobb i Statoil.

Stresser ned

– Jeg startet mest for å ha et sted på Sotra å trene selv, men endte med å jobbe nesten døgnet rundt. Da oljenedturen kom ble det lettere for meg å ta det endelige valget: si opp jobben og satse for fullt på dette, sier tobarnsmoren fra Glesnes med et smil.

Suksessen forklarer hun med at folk har behov for avkobling fra en stressende hverdag. Det kan Marita Reinholdtsen, som har vært kunde siden oppstarten bekrefte.

– Dette er et pusterom for meg. Avspenning og avkobling. Jeg får strekt ut og blir mykere i kroppen, skuldrene og nakken blir mindre stive. Selv om jeg er sterkere nå enn jeg var da jeg sprang opp Stoltzen, er det først og fremst på det mentale planet at utbyttet er størst, sier hun, som til daglig har en krevende jobb i FMC Technologies på Ågotnes.

Gikk fra «kremjobb»

Å være gründer er en krevende tilværelse som Kalgraff ikke var helt forberedt på, vedgår hun. Mindre tid til å trene yoga har hun aldri hatt. Kontrastene til hverdagen i Statoil er store, hvor hun med iskaldt hode ledet forhandlingene med leverandørselskapene.

– Jeg hadde gått gradene i Statoil, fått den ene kremjobben etter den andre, hatt det gøy og nådd målene mine. Jeg var klar for å gjøre noe annet. Da jeg sa opp ble jeg møtt av mye skepsis og fordommer, forteller hun.

Trente seg frisk

Som nyutdannet sivilingeniør var Kalgraff med å bygge opp organisasjonen i Aker Solutions, da hun i 2010 ble syk og fikk påvist en kronisk sykdom. Legen mente hun hadde dårlige utsikter i arbeidslivet og så uførhet som eneste utvei. Dette nektet Kalgraff å akseptere. Da hun begynte i Statoil hadde hun klare karrieremål.

– Jeg tok opp igjen yogaen, som jeg hadde drevet med i tenårene, og har vært symptomfri de siste årene. Jeg tror det har med at jeg har lært meg å puste riktig og stresse ned. Gjengangeren blant kundene er at de er så stresset – alle puster feil når de kommer hit, sier hun.

De er nå tre instruktører. Sammen med medeier Viviann Midttveit er hun nå på utkikk etter større lokaler som kan huse dagens 150 kunder og gi rom for ytterligere vekst.

– Det er ikke aktuelt for oss å flytte fra Sotra, forsikrer de.

 

Les også

keyboard_arrow_up