− Fallet i oljeprisen har tvunget oss til å omstille oss til en økonomi som er mindre avhengig av olje. At fiskeri og oppdrett får en stadig viktigere posisjon, er det liten tvil om, sa Sandberg.
Sjømatnæringen har styrket sin posisjon som en av Norges viktigste eksportnæringer de siste årene. I 2016 eksporterte Norge sjømat for over 91,6 milliarder kroner, og fiskeriministeren håper at vi vil passere 100 milliarder i 2017.
− Det er et stort uutnyttet potensiale her. Vi er helt avhengig av å utvikle ny teknologi dersom næringen skal kunne drive oppdrett på andre måter og i andre områder enn i dag. Forskning og innovasjon er helt avgjørende, påpekte Sandberg.
>>Se alle presentasjonene fra Havrom 2017 her<<

Går til kamp mot lakselusa
Lakselusa er fortsatt et stort problem i næringen, og det er helt nødvendig å gjøre noe med dette, påpekte fiskeriministeren:
− Lakselusa plager meg dag ut og dag inn!
Fra 1. oktober blir det innført 13 produksjonsområder langs kysten. Veksten skal styres gjennom en handlingsregel som er basert på miljøindikatorer, og i første omgang handler det om den påvirkningen lakselus har på villfisk.
− De som får grønt lys, kan få vekst. De med gult og rødt lys står på stedet hvil til neste evaluering i 2019, forklarte Sandberg.
− Neste generasjon blir havbønder
Regjeringen ønsker å legge til rette for at næringen skal kunne utvikle og ta i bruk ny teknologi. Ordningen går ut på at bedrifter kan produsere laks eller ørret i den perioden de utvikler sitt konsept, uten å betale vederlag.
− Så langt har det kommet inn 53 søknader om utviklingstillatelser, og vi ser at mange tar i bruk kunnskap og teknologi fra de andre havnæringene, som maritim og olje og gass, sa Sandberg.
I februar la regjeringen frem en havstrategi, hvor de vil øke mulighetene for bærekraftig vekst, skape flere arbeidsplasser og utnytte potensialet i havet.
− Til nå har vi stort sett brukt havet som jegere. Jeg tror neste generasjon kommer til å bli havbønder som bruker havet til åker, men det vil kreve at aktørene i hele verdikjeden samarbeider, påpekte Sandberg.

Gode Sirklar + NCE Seafood
Havrom 2017 ble arrangert av Gode Sirklar og Vest Næringsråd (VNR), i samarbeid med Fjell, Sund og Øygarden. Målet med konferansen var å komme i gang med nye konkrete tiltak i regionen, slik at sjømatnæringen kan vokse.
Under konferansen kunne Tom Georg Indrevik, styreleder i Gode Sirklar, avsløre en gladnyhet: Gode Sirklar er godkjent som nytt medlem/partner i NCE seafood. Klyngen er anerkjent som en av verdens mest komplette næringsklynger og kunnskapshuber i sjømatnæringen.
− Det er viktig for vår region å være en del av dette. Vi må utnytte de naturgitte fordelene vi har her ute – vi er omgitt av hav og trenger å øke ytterligere produksjon, sa Indrevik.
NCE-klyngen består av 70 partnere, som totalt representerer 150 små og mellomstore bedrifter. Klyngen spiller en ledende rolle i en bærekraftig utvikling av næringen, gjennom betydelige investeringer i forskning, utvikling og innovasjon.
Se flere bilder fra Havrom2017















